LLIBRES DE DIVULGACIÓ MATEMÀTICA

 

El dimoni dels nombres

Hans Magnus Enzensberger

Edicions Siruela. ISBN 84-7844-648-6

Sèrie de dotze relats que compta la història de Robert, qui somnia amb un diablet que l'inicia en la ciència del nombres.

Malditas matemáticas. Alicia en el País de los Números.

Carlo Frabetti

Alfaguara juvenil. Serie azul. ISBN 84-204-6495-3

Alícia és una jove que detesta les matemàtiques i considera que no serveixen per a res. Acompanyada d'un estrany individu inicia un fantàstic viatge pel País dels Nombres, on Alícia anirà descobrint, no tan sols la utilitat de les matemàtiques, sinó que, fins i tot, poden resultar divertides.

L'4ss4ssin4t d3l prof3ssor d3 m4t3m4tiqu3s

Jordi Sierra i Fabra

Editorial Barcanova. ISBN 84-489-1942-4

En Flip no sap què fer perquè tres dels seus alumnes s'adonen que les matemàtiques són com un joc. Per això, i perquè no vol suspendre'ls, els proposa resoldre en grup tot un seguit de problemes. Un bon dia en Flip és assassinat i mor davant mateix dels tres xics! Per poder descobrir i capturar l’assassí, els tres amics han de resoldre uns quants enigmes, jocs d'enginy, problemes i pistes que els conduiran de dret al culpable.

El tio Petros y la conjetura de Goldbach

Apostolos Doxiadis

Ediciones B, ISBN 84-96546-56-X

La conjectura de Goldbach diu que tot nombre parell més gran que 2 es pot expressar com a suma de dos nombres primers. El llibre narra la història de l'ancià oncle Petros. Sense vida social i familiar, té dues aficions: la jardineria i els escacs. Un dia, per casualitat, el seu nebot descobreix que Petros va ser un xiquet prodigi de les matemàtiques i un eminent investigador d'aquesta disciplina en universitats alemanyes i britàniques. El lector descobrirà que durant anys Petros Papachristos va bolcar la seua vida a resoldre la conjectura, un problema en aparença senzill però que, a hores d'ara, ningú no ha aconseguit demostrar.

L'enigma de Fermat

Simon Singh

Edicions 62, ISBN 84-297-4384-7

El darrer teorema de Fermat diu que l'equació xn+yn=zn no té solució entera quan n és més gran que 2. «He trobat una demostració absolutament meravellosa, però el marge d'aquest full és massa estret per incloure-la...» Amb aquestes paraules, Pierre de Fermat (1601-1665) va plantejar un problema que ha obsessionat els matemàtics durant més de 300 anys. Una història on dones s’han hagut de fer passar per homes, amb morts, suïcidis, fins que un afable anglès, Andrew Wiles, va desxifrar el misteri el 1995.